A dughagymákról ültetett hagymák után következzenek a
magról vetettek. Általában jellemző rájuk, hogy a magjaik lassan csíráznak,
akár 2-3 hétig is eltart, míg előbújnak a földből. Ezért két dologra érdemes
nagyon odafigyelni: folyamatosan tartsuk nedvesen a talajt, és olyan helyre
vessük, ahol a néhány nap alatt is kikelő gyomok nem fogják elnyomni a csírázó
magokat.
Fűszernövényként
használjuk a metélőhagymát/snidlinget,
illetve a metélő fokhagymát. Utóbbi
a snidlinghez hasonló, kevésbé dúsan növő, laposabb levelű különlegesség, lágy
fokhagymaízzel, és a nyár végén díszítő, illatos fehér virágokkal, amelyeket a
hasznos beporzó rovarok is kedvelnek, és szívesen megtelepednek a kertünkben.
Mindkét növény szaporítása tőosztással a
legegyszerűbb: szeptember vége felé, vagy kora tavasszal érdemes kiásni, és egy
éles késsel szétdarabolni a tövét. Télre kisebb cserépben a világos
konyhaablakba is tehetjük, bár a lombjuk leszárad, földbe ültetve a szabadban
is jól áttelelnek. Magról tavasz elején vetjük őket, lehet a lakásban is,
inkább hűvösebb és kevésbé párás helyen. Ha már megenyhül az idő, a cserepeket
kivihetjük napos, védett helyre, vagy lehet már eleve is kinn vetni, érdemes
fátyolfóliával takarni, amíg éjszakai fagyok várhatók.
Zöldhagymák:
ezeket minden évszakban szívesen fogyasztjuk, és több fajtából is
válogathatunk.
Az ún. téli sarjadékhagyma évelő fajta, a
tövéről hozza sarjait, amit folyamatosan, az újhagymához hasonlóan, friss
fogyasztásra szedhetünk. Március közepe táján vetjük, és több évig is helyben
hagyhatjuk.
A gyöngyhagymát nyers fogyasztásra
és savanyításra is használhatjuk, optimálisan március elején vetjük és
augusztus elején szedjük fel. Mélyebbre vetjük, és sűrűbbre hagyjuk, mint a
vöröshagymát, hogy szép kis fehér fejei legyenek. Lehet próbálkozni a későbbi
tavaszi vetéssel, sőt a palántáról, szálanként kiültetéssel. Ebben az esetben
esetleg kisebb, de szintén jól fogyasztható fejeket hoz.
A póréhagymának kicsit később,
március végétől április végéig vetjük a magokat szabadföldre, megfelelő
mélységre, hogy hosszabb zöld szára legyen; azonban ha van mód a
palántanevelésre, érdemes ezt választani. Palántának kisebb edénybe, sűrűbben
is vethetjük, 3-4 lomlevelesen, amikor már meg lehet fogni, egyesével
szétültetjük, és nyár közepéig is tarthatjuk a szabadban, mélyebb edényben – a
nagyobb tejfölös poharak, az aljukat kilyukasztva nagyon jók erre. Szabadföldön
vetve a nyár folyamán esetleg többször is ritkítjuk, hogy a gyökerének elég
helye legyen, és az öntözésre is odafigyelünk. Általában hidegtűrő fajták,
takarással a földben is maradhatnak, és télen is szedhető.
A végére maradtak a magról vetett vöröshagymák, amelyek
különböző színűek, formájúak, és a felhasználásra való alkalmasságuk is eltérő.
Termeszthetjük zöld vagy fejes vöröshagymának, egy vagy két
éves technológiával, a fajtától függően.
Egy éves termesztéssel, ha zöldhagymát szeretnénk, kora
tavasszal vetünk, és nyár elejére szedhetjük. Ha fejes hagymát akarunk, erre
gyors növekedésűek alkalmasak, kora tavaszi vetéssel augusztus-szeptemberre
várhatjuk a szedést.
Két éves termesztéssel is lehet zöldhagymánk, ebben az
esetben július közepétől végéig, áttelelésre alkalmas fajtát vethetünk, és
április májusban szedhetjük. Fejes vöröshagymának az első évben kora tavasszal
vetünk, júliusban felszedjük a kicsi hagymákat, majd októberben vagy következő
tavaszon duggatjuk – itt a nehézséget a téli hideg adja, ha nem megfelelő a
tárolás, a következő évben nem fejesedni, hanem virágozni fog a hagymánk.
Kiskerti termesztésben ezért is érdemesebb a már kész dughagymákat használni.
A hagymafélék
növényvédelmében két dologra kell odafigyelni: nem szabad frissen
trágyázott talajba ültetni, mert a benne élő kártevők biztosan elérik a
hagymát. A másik pedig a hagymalégy, amely évente többször is rajzik (először
már a cseresznyevirágzás táján), tojásait a hagyma tövéhez rakja, és a lárvák
rögtön berágják magukat. A védekezés nem egyszerű: lehet próbálkozni
növénytársítással, sárgarépával együtt ültetve, ebben az esetben érdemes élő,rovarparazita gombákat alkalmazni,
gyógynövényes készítményekkel permetezni.
A másik lehetőség a folyamatos takarás a fátyolfóliával, hogy a legyek ne repüljenek be, azonban a talajban áttelelő, átalakuló későbbi nemzedékek ellen a két módszer kombinálása lehet hatásos.
Írta: Miklós Bernadett
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése