2018. február 16., péntek

A paradicsom bio csávázása

Lassan ideje elvetni a magokat a paradicsompalánták neveléséhez. Ennek kapcsán egy nagyon fontos dologról kéne szót ejteni: a csávázásról.
A csávázás nem feltétlenül szükséges. Ha jól választunk fajtát, ha egészséges, fertőzésmentes a szaporítóanyag, vagyis a mag, és ha tudjuk, hogy nincs kórokozó a palántaneveléshez használt talajban, a csávázás elhagyható.
Ugyanakkor nem is az ördögtől való dolog, sőt! Az emberiség nagyon régóta használja. Nem maga a csávázás rossz, hanem az a kérdés, hogy mivel tesszük ezt. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a talaj, amit használunk fertőzésmentes, vagy szeretnénk, ha a növényeink védettebben és erőteljesebben kezdenék meg életüket, akkor a csávázás egy alapvető és hasznos eszköz.
Az egyik legegyszerűbb módszer a kamillateás csávázás. A teához 1 liter víz és 3 dkg kamilla szükséges. 1-2 percig főzzük, majd kihűlés után (várjuk meg, amíg 20 °C alá hűl!) szűrjük és belerakjuk a magokat. Fél-egy órán át áztatjuk. Tiszta, száraz, pamut- vagy vászonruhára szedjük ki, hogy leszikkadjon és utána vethető. Ilyen esetben érdemes még zsurlófőzettel beöntözni a talajt. 20 dkg zsurlót 5 l vízben 1-2 óráig kell főzni, majd legalább egy-két napig állni hagyni; az egy-két hét ideálisabb. Ötszörösére hígítva használjuk. Ugyanezt kelés után meg kell ismételni, majd kondicionálásként hét-tíz naponta kaphatnak ilyen permetezést.
Az ún. csalánföldet is használhatjuk ilyenkor. Ekkor 1 púpozott evőkanál csalánlevelet 5 liternyi komposztföldhöz keverünk.
Ha nincs időnk vagy lehetőségünk növényi főzet készítésére, végezhetünk nedves csávázást kész gyógynövény alapú készítmények megvásárlásával. Ilyen a Fitokondi és a Biokal is, mindkettő magyar fejlesztésű termék. Ezekből oldatot kell készíteni feles hígításban és bele kell áztatni a magot 6-12 órára, majd visszaszárítani nem több, mint 12 óráig, ezután vetni.
Legkényelmesebb és egyszerűbb módja a csávázásnak a Polyversumos száraz csávázás; ekkor a magokat és a port összekeverjük egy pohárban és azonnal vethetünk. Ebben az esetben is érdemes a palántanevelés során valamilyen gyógynövényes, bioaktív oldattal öntözni a palántákat, hogy erősebbek, egészségesebbek legyenek!

Ti milyen bio csávázási módszereket ismertek még?

Írta: Bordás Boglárka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A petrezselymekről

A petrezselyem Az egyik legkorábban vethető zöldségünk, főként ízesítésre használjuk, magában ritkán fogyasztjuk, viszont a jó zölds...